Cookies management by TermsFeed Cookie Consent

Tarife – informaţii generale

Factura pentru serviciul de telefonie este mai mare decât de obicei sau mai mare decât te-ai fi așteptat? Poţi evita o astfel de situaţie dacă te informezi cu privire la tarifele furnizorului tău de telefonie. Tarifele, precum şi alte informaţii legate de acestea trebuie să se găsească în contractul pe care l-ai încheiat cu furnizorul, fie că este vorba de un abonament sau de o cartelă preplătită.

Vezi ce prevede contractul tău. Verifică în special:

 • valoarea abonamentului (perceput de regulă lunar)
 • numărul de minute (naţionale sau internaţionale)/SMS-uri/MMS-uri/apeluri video incluse în abonament sau în extraopţiunile/bonusurile de care beneficiezi. Notă! În cazul în care activarea serviciului/ modificarea planului tarifar/încetarea contractului intervine în decursul unei luni de facturare, vei primi un număr mai mic de minute / SMS-uri/ MMS-uri/ apeluri video, proporționale cu perioada în care ai beneficiat efectiv de oferta respectivă.
 • dacă minutele naţionale/SMS-uri/MMS-uri/apelurile video incluse sunt valabile în reţeaua furnizorului şi/sau în alte reţele naţionale;
 • tarifele aplicabile la depăşirea minutelor naţionale sau internaţionale/SMS-urilor/MMS-urilor/apelurilor video incluse, diferenţiate în funcţie de modul în care acestea sunt folosite: în reţeaua furnizorului sau în alte reţele sau în funcţie de intervalul orar;
 • dacă tarifele includ sau nu TVA;
 • perioada de valabilitate a extraopţiunilor, a bonusurilor sau a altor reduceri acordate;
 • ordinea de consum a minutelor/SMS-urilor/MMS-urilor/apelurilor video incluse;
 • dacă minutele naţionale/ SMS-urile/MMS-urile/apelurile video incluse neconsumate într-o lună se reportează şi în ce condiţii;
 • cum sunt definite de furnizor noţiuni precum „minutul naţional” sau „minutul în reţea”;
 • modalitatea de taxare a apelurilor;
 • modalitatea de taxare a SMS-urilor; Notă! Un SMS are 160 de caractere. Dacă foloseşti diacritice sau alte simboluri, textul iniţial va fi automat fragmentat în 3 mesaje diferite, cu maximum 70 de caractere fiecare şi vei fi taxat pentru fiecare SMS în parte.
 • penalităţi de întârziere pentru neplata facturii în termenul scadent, dacă este cazul;
 • valoarea taxei de reconectare, în cazul suspendării serviciului, dacă este cazul.

În plus, există şi alte informaţii pe care ar trebui să le soliciţi furnizorului sau să le consulţi pe site-ul acestuia.

De exemplu, dacă ai incluse în abonament minute pentru apeluri în afara ţării este bine să ştii că niciun furnizor nu îţi poate oferi posibilitatea să realizezi apeluri către orice reţea din afara ţării, ci doar către reţelele acelor furnizori cu care a încheiat acorduri prealabile. De asemenea, este posibil ca furnizorul tău să-ţi ofere tarife diferite pentru reţele din aceeaşi ţară.

Dacă îţi activezi sau ai deja activat la încheierea contractului serviciul de roaming, află de la furnizorul tău care sunt tarifele pentru astfel de apeluri/SMS-uri.

Fii atent când apelezi sau trimiţi un SMS către un număr scurt pentru servicii de interes naţional/local (numere de taxi, ora exactă etc.). Prin lege, tarifele pentru apelurile către aceste numere nu pot depăşi tarifele pentru apelurile naţionale/locale practicate de furnizorul tău. Verifică în contract dacă apelurile/SMS-urile către aceste numere se scad din minutele/SMS-urile incluse în abonament/extraopţiuni/bonusuri. Adresează-te furnizorului dacă ai nelămuriri cu privire la taxarea acestor apeluri/SMS-uri!

Prin intermediul telefonului poţi beneficia şi de servicii precum: jocuri şi concursuri, horoscop, informaţii privind abonaţii etc. Acestea sunt aşa-numitele „servicii de conţinut” care pot fi oferite de furnizorul tău de telefonie dar, de cele mai multe ori, sunt oferite de diverse firme. În acest din urmă caz, furnizorul de telefonie asigură doar suportul tehnic şi facturarea acestor servicii. De obicei, apelurile/SMS-urile către numerele pentru servicii de conţinut au un tarif special şi nu se consumă din minutele/SMS-urile incluse în abonament/extraopţiuni/bonusuri. Verifică în contract ce se întâmplă în cazul tău! Află care sunt tarifele pentru aceste servicii de la furnizorul de telefonie sau de la firma care oferă serviciul în cauză.