Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri

Utilizarea serviciilor comerciale 5G în România

Serviciile 5G comerciale disponibile astăzi în România utilizează benzile 3400 – 3800 MHz, iar începând cu anul 2021 și banda 2100 MHz. Benzile 3400 – 3800 MHz au fost utilizate și în trecut (începând cu anul 2001) pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice, destinate, în principal, companiilor. Banda 3500 MHz (3400 – 3800 MHz) este banda pionier pentru 5G în Europa, iar banda 2100 MHz este utilizată din anul 2004 pentru servicii 3G UMTS. Datorită faptului că drepturile de utilizare a spectrului radio în benzile amintite au fost acordate neutru tehnologic, acestea au putut fi utilizate și pentru serviciile comerciale 5G.

În ultimii 3 ani, traficul de internet mobil din România s-a dublat. Pe termen mediu, rețelele mobile nu pot să facă față acestor creșteri și saltului de performanță introdus de 5G, fără utilizarea de frecvențe radio suplimentare.

Vezi mai multe detalii în Secțiunea Tehnologia 5G.

Prima versiune comercială a 5G a fost lansată în România în mai 2019, în câteva localități, serviciile fiind disponibile în rețelele a 3 operatori. La începutul anului 2021 acoperirea 5G era limitată la mari centre urbane (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Timișoara etc.) și la un număr redus de zone mediu și mic urbane ori rurale. În timp, serviciile 5G vor fi disponibile în tot mai multe loclități.

Pentru a putea utiliza serviciile 5G aveți nevoie de terminale compatibile 5G.

La nivelul anului 2021, operatorii recunosc următoarele cerințe* pentru telefoanele 5G, astfel încât să fie capabile să asigure buna funcționare în rețelele 5G proprii:

  • Digi – CAT16 în banda 3600 MHz
  • Orange – CAT20 exclusiv comercializat de operator
  • Vodafone – procesor minim Octa Core minim 1.8 GHz, memorie internă minim 6GB RAM, sistem de operare Android 9.0 sau mai nou; suport pentru banda 5G NR: N78; suport pentru LTE+NR Dual Connectivity operation utilizând benzile B3/B20 (LTE) şi N78 (NR)

*Cerințele sunt conform informațiilor disponibile pe site-urile operatorilor de comunicații electronice din România la data de 20 aprilie 2021.

Termenii și condițiile generale pentru furnizarea serviciilor sunt disponibile la:

Orange: https://www.orange.ro/termeni-si-conditii/

Vodafone: https://www.vodafone.ro/personal/servicii-si-tarife/termeni-si-proceduri-legale/conditiile-de-furnizare-a-serviciilor/index.htm

Digi: https://www.digi.ro/contracte-furnizare-servicii 

Utilizarea pe scară largă a 5G, așteptată de utilizatorii în România în următorii 2-3 ani (vezi studiu ANCOM aici), va impulsiona concurența în furnizarea serviciilor comerciale 5G.

În prezent, prețurile abonamentelor în România sunt printre cele mai mici din Europa.

Ofertele comerciale 5G disponibile pe paginile de internet ale operatorilor OrangeVodafone și Digi țintesc o gamă largă de utilizatori, atât prin prețuri cât și prin alte elemente. Totodată, aceste oferte se deosebesc prin modul de configurare (5G disponibil pentru toate ofertele, sau numai pentru anumite oferte premium), acoperire, viteza internetului, traficul de internet la viteza maximă și alte beneficii incluse, implicațiile consumării beneficiilor (de exemplu, reducerea vitezei sau tarifare pe MB) etc.

Regulamentul (UE) nr. 2015/2120, document care are caracter obligatoriu pentru statele membre, garantează accesul la internetul deschis, indiferent de tehnologia utilizată.

Regulamentul UE în vigoare nu garantează neutralitatea internetului la nivelul aparatelor teminale/telefoanelor utilizate.

ANCOM lucrează împreună cu omologii săi europeni și Comisia Europeană la aplicarea și îmbunătățirea Regulamentului în vigoare.