Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri

Roaming involuntar (de graniță)

Dacă ai serviciul de roaming internațional activat și ești în țară, dar în apropiere de graniță, este posibil ca dispozitivul tău mobil să se conecteze automat la rețeaua mobilă a țării vecine. Astfel, deși te afli pe teritoriul României, poți fi nevoit să plătești tarifele serviciului de roaming internațional. Intrarea accidentală în roaming este cunoscută sub numele de roaming involuntar.

Poți evita roaming-ul involuntar dacă:

  • selectezi manual rețeaua
  • soliciți activarea serviciului de roaming internațional doar atunci când călătorești în afara țării și ceri dezactivarea acestuia când te afli în țară
  • verifici rețeaua la care s-a conectat dispozitivul tău mobil înainte de a îl utiliza
  • ești atent la mesajele primite din partea furnizorului, prin care ești informat de tarifele aplicabile în roaming la momentul conectării la rețeaua din statul vecin

Harta localităţilor identificate de ANCOM ca având un risc potenţial de intrare în roaming involuntar – în funcție de operator (2022) 

Lista nu este exhaustivă. Este posibil ca fenomenul de roaming involuntar să se manifeste și în alte zone. Pe măsură ce vor identificate și alte localități, lista va fi actualizată.

Pentru a evita înregistrarea unui cost suplimentar, atunci când călătorești într-un stat SEE și utilizezi serviciul de roaming în condițiile reglementate (Roam like at home) într-o zonă de graniță cu un stat din afara SEE (de exemplu, Franța/Monaco, Cipru/Turcia, Italia/Elveția), te sfătuim să selectezi manual rețeaua din statul SEE vizitat și să fii atent la mesajele primite din partea furnizorului, prin care ești informat de tarifele aplicabile în roaming la momentul conectării la rețeaua din statul vecin.