Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri

Tarife de internet, informații generale

În general, ofertele pentru internet fix presupun plata unui abonament lunar, asigurând un trafic nelimitat. Asta înseamnă că ai posibilitatea să folosești oricât serviciul în condițiile în care îți respecți obligația de a plăti contravaloarea abonamentului.

În cazul internetului mobil, de cele mai multe ori se oferă posibilitatea realizării unui anumit trafic (de exemplu, 500 MB , 1 GB, 5 GB) în valoarea abonamentului lunar, iar traficul suplimentar este tarifat sau se aplică o reducere a vitezei.

ATENȚIE! Sintagma „trafic nelimitat” apare și în ofertele pentru internetul mobil. Aceasta se referă, de regulă, la posibilitatea de a utiliza în continuare serviciul de internet după depășirea traficului inclus, caz în care vei fi tarifat suplimentar sau se va aplica o limitare a vitezei de transfer a datelor.

Contractul pe care îl închei cu furnizorul trebuie să conțină tarifele pentru fiecare tip de serviciu inclus în contract sau pentru fiecare taxă menționată,  precum și următoarele informații:

  • prețul abonamentului (perceput de regulă lunar);
  • volumul de trafic inclus în abonament, destinația traficului inclus (național, în roaming, utilizabil doar pentru anumite aplicații/site-uri) și intervalul orar în care poate fi utilizat, dacă este cazul;
  • tariful pentru traficul suplimentar, înregistrat în cazul depășirii traficului inclus în abonament;
  • modalitatea de tarifare (unitatea minimă de tarifare, rotunjiri aplicabile – la fiecare conectare sau la sfârșitul perioadei de facturare);
  • ordinea de consum a traficului, în cazul în care există bonusuri;  de exemplu, ordinea de consum în cazul unui cumul al traficului de date inclus în abonament cu un bonus ce presupune un anumit trafic de date pe o perioadă determinată de timp.

Ce, cum și unde reclami

Dacă ai încheiat un contract în care nu există aceste informații, ANCOM poate lua măsuri. Consultă secțiunea Sesizează ANCOM și trimite-ne o sesizare.