În general, ofertele pentru internet fix presupun plata unui abonament lunar, asigurând un trafic nelimitat. Asta înseamnă că ai posibilitatea să folosești oricât serviciul în condițiile în care îți respecți obligația de a plăti contravaloarea abonamentului.
În cazul internetului mobil, de cele mai multe ori se oferă posibilitatea realizării unui anumit trafic (de exemplu, 500 MB , 1 GB, 5 GB) în valoarea abonamentului lunar, iar traficul suplimentar este tarifat sau se aplică o reducere a vitezei.
ATENȚIE! Sintagma „trafic nelimitat” apare și în ofertele pentru internetul mobil. Aceasta se referă, de regulă, la posibilitatea de a utiliza în continuare serviciul de internet după depășirea traficului inclus, caz în care vei fi tarifat suplimentar sau se va aplica o limitare a vitezei de transfer a datelor.
Contractul pe care îl închei cu furnizorul trebuie să conțină tarifele pentru fiecare tip de serviciu inclus în contract sau pentru fiecare taxă menționată, precum și următoarele informații:
- prețul abonamentului (perceput de regulă lunar);
- volumul de trafic inclus în abonament, destinația traficului inclus (național, în roaming, utilizabil doar pentru anumite aplicații/site-uri) și intervalul orar în care poate fi utilizat, dacă este cazul;
- tariful pentru traficul suplimentar, înregistrat în cazul depășirii traficului inclus în abonament;
- modalitatea de tarifare (unitatea minimă de tarifare, rotunjiri aplicabile – la fiecare conectare sau la sfârșitul perioadei de facturare);
- ordinea de consum a traficului, în cazul în care există bonusuri; de exemplu, ordinea de consum în cazul unui cumul al traficului de date inclus în abonament cu un bonus ce presupune un anumit trafic de date pe o perioadă determinată de timp.
Pentru a reduce posibilitatea înregistrării unor costuri suplimentare nedorite, legea prevede ca furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului să ofere consumatorilor facilitatea de a monitoriza și controla, în timp util, nivelul consumului aferent fiecăruia dintre serviciile incluse în planul tarifar. Astfel, furnizorul este obligat să te informeze atunci când ai consumat în întregime volumul unui serviciu inclus în planul tarifar, respectiv la atingerea unei limite de consum financiară.
ANCOM a stabilit ca limita de consum la atingerea căreia furnizorii sunt obligați să te informeze este reprezentată de realizarea unui cost în cuantum de 50 EUR/250 RON (fără TVA), peste valoarea abonamentului. Informarea are în vedere doar consumul serviciilor a căror plată se realizează ulterior furnizării acestora (pe bază de abonament), ținând cont de specificul cartelelor preplătite, în cazul cărora plata pentru serviciile oferite se face în avans, astfel încât să fii permanent în control în ceea ce privește sumele utilizate pentru serviciile solicitate. În funcție de politica comercială a furnizorilor, acest cost suplimentar poate include și costurile înregistrate la accesarea serviciilor cu valoare adăugată. Așadar, furnizorii au responsabilitatea de a te avertiza în momentul atingerii acestui cost, contribuind la gestionarea mai eficientă a consumului de servicii de comunicații electronice.
În același timp, ai posibilitatea de a renunța, în mod expres, la această informare.
Ce, cum și unde reclami
Dacă ai încheiat un contract în care nu există aceste informații, ANCOM poate lua măsuri. Consultă secțiunea Sesizează ANCOM și trimite-ne o sesizare.