În cazul în care dorești să îmbunătățești semnalul GSM pentru dispozitivele tale mobile (telefon, tabletă, modem/router, laptop etc.), ai posibilitatea să folosești un amplificator de semnal (denumit și repetor de semnal), dar cu respectarea anumitor condiții legale.
Una dintre condiții este să soliciți în prealabil acordul furnizorului al cărui semnal îl dorești amplificat și sprijinul acestuia pentru instalarea echipamentului. Acest lucru este necesar atât pentru că operatorul deține licența de utilizare a spectrului de frecvențe radio în care va funcționa amplificatorul, cât și pentru că punerea în funcțiune a echipamentului trebuie făcută corect. De regulă, după instalarea amplificatorului, operatorul se va asigura că nu există probleme în rețeaua proprie.
O altă condiție obligatorie este ca amplificatorul de semnal să fie un echipament conform, având marcajul CE aplicat. Marcajul CE este un indicator cheie al conformității unui produs (deci și a unui echipament radio) în acord cu legislația europeană în ceea ce privește respectarea cerințelor esențiale și care permite libera circulație a acestuia în Uniunea Europeană.
Cerințele esențiale care trebuie îndeplinite de toate echipamentele radio se referă la:
- protecția sănătăţii şi siguranţei persoanelor și a animalelor domestice, precum și protecția bunurilor;
- asigurarea unui nivel adecvat al compatibilitații electromagnetice. Prin compatibilitate electromagnetică se înțelege capacitatea echipamentelor de a funcţiona fără a produce perturbații electromagnetice care împiedică buna funcționare a altor echipamente care funcționează în apropiere;
- utilizarea în mod eficient a spectrului de frecvențe radio pentru evitarea interferențelor prejudiciabile. Interferențele prejudiciabile sunt acele interferențe care, în orice mod, afectează, obstrucționează sau întrerup în mod grav si repetat un serviciu de radiocomunicatii ori produc o degradare substanțială a parametrilor de funcționare a unui serviciu de radiocomunicații.
De reținut!
- Echipamentele radio fără marcaj CE pot provoca interferențe prejudiciabile spectrului de frecvențe radio, afectând funcționarea serviciilor de comunicații electronice din imediata apropiere. În cazuri extreme, interferențele prejudiciabile cauzate de echipamentele radio neconforme pot afecta apelarea numărului de urgență 112!
- Chiar și echipamentele radio cu marcaj CE pot provoca interferențe prejudiciabile spectrului de frecvențe radio dacă nu sunt instalate corespunzător(ex. amplificatoare care nu sunt instalate de operator) sau dacă sunt folosite în benzi de frecvențe neexceptate de la licențiere fără a avea licență de utilizare a spectrului radio, afectând funcționarea serviciilor de comunicații electronice din apropiere.
Cum și când reclami
Atunci când apar interferențe prejudiciabile care afectează serviciile de comunicații electronice oferite de operatorii de telecomunicații mobile, poți sesiza ANCOM.
În cazul în care interferența provine de la un echipament radio neconform, ANCOM elimină sursa perturbatoare utilizatorul fiind informat și riscând să fie sancționat, conform legislației în vigoare.
În ceea ce privește neconformitatea echipamentelor cu cerințele esențiale, ANCOM și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pot interveni, în calitatea lor de autorități de supraveghere și control al pieței echipamentelor radio. Consumatorii care au achiziționat un echipament radio pe care îl consideră neconform pot sesiza ANPC.