ANCOM nu are atribuții în privința evaluării impactului câmpurilor electromagnetice (EMF) asupra sănătății populației. Cu toate acestea, oricare ar fi tehnologiile care produc câmpuri electromagnetice, limitele de protecție a populației sunt aceleași. Rețelele 2G, 3G și 4G au fost instalate cu respectarea acelorași reguli privind protecția populației, iar 5G nu va face excepție. Mai mult, undele radio care stau la baza comunicațiilor electronice NU au proprietăți ionizante.
ANCOM urmărește punctele de vedere fundamentate pe analize riguroase, recunoscute: „Nu există dovezi ale efectelor adverse asupra sănătății la niveluri de expunere sub nivelurile de protecție din ghidurile ICNIRP (1998) și nu există dovezi ale unui mecanism de interacțiune care ar prezice că efectele negative asupra sănătății ar putea apărea din cauza expunerii la câmpurile electromagnetice generate de frecvențele radio sub acele niveluri de protecție.” Sursa: Ghidul Comisiei Internaționale pentru Protecția împotriva radiațiilor neionizante (ICNIRP) pentru limitarea expunerii la câmpuri electromagnetice (100 kHz – 300 GHz) (2020), pagina 523.
În plus, pentru a ține cont de dezvoltările tehnologice actuale precum 5G, ICNIRP a revizuit pe parcursul anului 2020 recomandările sale din ghidurile publicate în anul 1998, prin care confirmă limitele stabilite la nivelul UE pentru expunerea populației la EMF în ceea ce privește WBA-SAR și adaugă unele restricții suplimentare ale densității de putere absorbite pentru expunerea locală în benzile de frecvențe peste 6 GHz, respectiv peste 30 GHz, pe care tehnologia 5G va trebui să le respecte pentru protejarea populației.
În Uniunea Europeană, limitele expunerii populației generale la radiațiile câmpului electromagnetic sunt de 50 de ori mai mici decât nivelurile la care pot fi observate efecte adverse – Sursă: site-ul Comisiei Europene, prin intermediul căruia sunt oferite răspunsuri la întrebări frecvente despre 5, răspunsul aferent întrebării 11.
„În ciuda multitudinii de studii din ultimele două sau trei decenii cu privire la efectele asupra sănătății ale telefoanelor mobile, nu există nicio indicație a unui risc crescut pentru sănătate la expunerea la câmpuri electromagnetice, sub nivelurile de protecție specificate de organismele internaționale. Nu există dovezi că nivelurile de câmp electromagnetic din rețelele mobile existente (2G, 3G și 4G) prezintă riscuri pentru sănătate, cu condiția ca administrațiile să impună respectarea limitelor de expunere stabilite de organismele internaționale. Nu există o bază științifică a vreunei relații între transmiterea coronavirusului și 4G sau 5G sau orice alte unde electromagnetice.” – Sursa: UIT – Articolul „5G, expunerea umană la câmpuri electromagnetice (EMF) și sănătatea”
„Până în prezent și după multe cercetări efectuate, niciun efect advers asupra sănătății nu a fost catalogat ca fiind cauzat de expunerea la tehnologii pe suport radio. Concluziile legate de sănătate sunt extrase din studii efectuate pe întregul spectru radio, dar, până în prezent, doar câteva studii au fost efectuate la frecvențele care vor fi utilizate de 5G. Încălzirea țesuturilor este principalul mecanism de interacțiune între câmpurile de radiofrecvență și corpul uman. Nivelurile de expunere la câmpuri electromagnetice din tehnologiile actuale duc la creșterea neglijabilă a temperaturii în corpul uman. Pe măsură ce frecvența crește, există o penetrare mai mică în țesuturile corpului și absorbția energiei devine mai limitată la suprafața corpului (piele și ochi). Cu condiția ca expunerea globală să rămână sub liniile directoare internaționale, nu sunt anticipate consecințe pentru sănătatea publică” – Sursă: Articolul „Radiații: rețele mobile 5G și sănătate” – secțiunea „Care sunt potențialele riscuri asupra sănătății de la 5G?” disponibil pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății
Prin respectarea nivelurilor de expunere din Ordinul Ministrului Sănătății Publice nr. 1193 din 29.09.2006, pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populației generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz, nu vor exista efecte negative asupra sănătății.” – Sursă: comunicatul ”Este tehnologia 5G un pericol pentru sănătate?” publicat de INSP.
„Limitele de expunere la EMF care sunt recomandate în prezent la nivel internațional și la nivelul UE au fost clasificate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății la nivelul al treilea la o scară de cinci niveluri de risc, ca fiind „posibil cancerigene”. Aceasta plasează o astfel de expunere în aceeași categorie – „posibil cancerigenă”, ca și legumele murate. Acest lucru înseamnă că sunt considerate mai puțin riscante decât consumul de carne roșie, munca în schimbul de noapte sau consumul de cafea fierbinte, care sunt încadrate la al doilea nivel și evaluate ca fiind „probabil cancerigene” și chiar mai puțin riscante decât poluarea aerului, praful de lemn sau băuturile alcoolice, care, fiind la primul nivel, intră în categoria <<cancerigenă>>.” – Sursă: site-ul Comisiei Europene, prin intermediul căruia sunt oferite răspunsuri la întrebări frecvente despre 5G (răspunsul aferent întrebării 13).