Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri

Rețelele non-terestre

Normele UE privind roamingul se aplică numai rețelelor mobile terestre. Atât timp cât ești conectat la o rețea mobilă terestră (de exemplu pe râuri, fluvii, lacuri sau de-a lungul coastei) beneficiezi în continuare de Roam like at home. De obicei, atunci când te afli pe o navă care navighează în ape deschise sau când călătorești cu avionul, riști să te conectezi, accidental, la o rețea non­terestră. Serviciile care sunt furnizate prin intermediul altor tipuri de rețele radio non-terestre, cum ar fi prin intermediul sistemelor de sateliți de la bordul navelor sau al avioanelor, nu fac obiectul plafoanelor tarifare obligatorii ale regimului de roaming la tarife naționale. Aceste servicii sunt, de obicei, costisitoare.

Astfel, când te afli la bordul unei nave sau când călătorești cu avionul, telefonul se poate conecta automat la o rețea non-terestră, prin satelit. Pentru a te proteja de costurile ascunse, furnizorul ar trebui să îți trimită un SMS care să te avertizeze că telefonul s-a conectat la o astfel de rețea și să te informeze cu privire la prețuri.

Poți renunța manual, pe loc, la opțiunea de roaming pe dispozitivul mobil, fie accesând setările, fie activând modul avion.

În cazul în care vei utiliza în continuare telefonul sau dacă aplicațiile care utilizează date mobile continuă să ruleze pe telefon vei înregistra costuri suplimentare. Totuși, dacă atingi suma de 50 EUR sau o altă limită predefinită, serviciile mobile se vor opri automat, cu excepția cazului în care ai solicitat dezactivarea plafonului respectiv.