În 2024, la nivelul Uniunii Europene și, implicit, al României, a intrat în vigoare, în integralitatea sa, Regulamentul privind serviciile digitale, act legislativ care reglementează în premieră mediul online creând mecanisme transparente și mai puternice pentru asigurarea unui mediu digital sigur și pentru o protecție sporită a utilizatorilor.
Regulamentul privind serviciile digitale reprezintă o schimbare majoră în reglementarea platformelor online din Uniunea Europeană. Acesta acoperă aspecte precum conținutul ilegal, confidențialitatea datelor, siguranța utilizatorilor și transparența digitală și stabilește noi standarde pentru modul de operare a platformelor pe întreg teritoriul Europei. Află totul despre Regulamentul privind serviciile digitale aici.
La 13 februarie 2025, Comisia Europeană și Comitetul european pentru servicii digitale au aprobat integrarea Codului de practici privind dezinformarea din 2022 în cadrul Regulamentului privind serviciile digitale, sub forma unui Cod de conduită privind dezinformarea, care va începe să își producă efectele de la data de 1 iulie 2025. În prezent, Codul este asumat de 42 de semnatari, inclusiv platforme online foarte mari și motoare de căutare foarte mari (Google, Meta, Microsoft și TikTok).
Codul voluntar de bune practici privind dezinformarea are ca obiectiv atenuarea riscurilor privind dezinformarea și recomandă:
demonetizarea – reducerea stimulentelor financiare pentru sursele de dezinformare;
transparența publicității politice – etichetare mai eficientă pentru ca utilizatorii să recunoască publicitatea politică;
asigurarea integrității serviciilor – reducerea conturilor false, a amplificărilor bazate pe boți, deepfake rău-intenționat și a altor comportamente manipulative utilizate pentru a răspândi dezinformarea;
împuternicirea utilizatorilor, cercetătorilor și comunității de verificare a faptelor – instrumente mai bune pentru identificarea dezinformării, acces mai larg la date, acoperirea verificării faptelor în întreaga UE.
Codul este rezultatul unui consens între platforme online, verificatori de fapte, firme de publicitate, organizații ale societății civile, fiind bazat pe cele mai bune practici din industrie.
Combaterea dezinformării presupune un efort comun al instituțiilor publice prin măsuri legislative și educative, al societății civile prin inițiative specifice și al utilizatorilor prin creșterea capacității de a recunoaște conținutul generat în scopul dezinformării și de a evita diseminarea informațiilor false sau manipulatoare.
Instrumentele identificate la nivelul Uniunii Europene a căror aplicare integrată poate duce la combaterea dezinformării:

Resurse suplimentare
Regulamentul privind serviciile digitale
Codul voluntar de bune practici privind dezinformarea
Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor
Cadrul legal de soluționare a plângerilor cu privire la campania electorală desfășurată online (inclusiv prin intermediul marilor platforme online)
Ghid practic pentru combaterea conținutului ilegal în mediul online